Perfectionisme, stress, relaties & onzekerheid. Daar help ik je als online psycholoog bij.

In deze drukke wereld, waar alles om je aandacht vraagt, beginnen mensen steeds meer te accepteren dat een bezoek aan een online psycholoog, even normaal is als een bezoek aan de huisarts. We vinden het normaal om naar de garage te gaan om onze auto APK te keuren, naar de tandarts te gaan om ons gebit bij te houden en naar de sportschool te gaan om ons lichaam fit te houden.  En we komen er steeds meer achter dat ons brein net zo belangrijk is.

Zelf kun je veel dingen aanpakken, alleen in sommige gevallen is het fijn om met iemand te sparren die een andere kijk heeft of weet hoe je het beste met mentale uitdagingen kunt omgaan. Als je tegen bepaalde dingen aanloopt, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Zoals je een gaatje in je kies het beste zo snel mogelijk kunt verhelpen zo is het met andere klachten net zo. Je hoeft echt niet alle ballen in je eentje hoog te houden. Ik help je graag.

Geen vaste protocollen maar een persoonlijke aanpak

Wanneer je een psycholoog zoekt wil je natuurlijk goed weten wat iemand biedt en of dit bij jou past. Je wilt dat iemand echt naar je luistert en niet zomaar een eigen vaste werkwijze doordrukt. Ik ben niet iemand die vaste protocollen volgt, maar ik kijk wat het beste bij jou past. Mijn trajecten zijn daarom altijd op maat, precies aansluitend op wat jij nodig hebt.

Daarnaast ben ik iemand die jou niet de les gaat lezen, maar samen met jou je problemen aanpakt. Wil je mij wat beter leren kennen? Lees dan hier mijn verhaal.

 

Heb je geen klachten, maar wil je gewoon iemand om mee te sparren?

Door sessies met een psycholoog te hebben ontstaat er namelijk meer zelfkennis. Je leert meer over wie jij bent, wat je valkuilen zijn, wat je belangrijk vindt en hoe jij jouw kwaliteiten het best kunt inzetten.

Vanuit de maatschappij of je directe omgeving kan soms het idee ontstaan dat een bepaalde manier van leven de juiste is. Studeren, een goede baan, carriere maken en een huis kunnen kopen lijken in veel gevallen de heilige graal. In onze westerse maatschappij zijn we vooral erg goed in doelen behalen, afvinken en hard doorrennen. Met als gevolg dat veel mensen zichzelf voorbij lopen of niet de keuzes maken die het beste bij hen passen. Hierdoor krijgen ze lichamelijke klachten of bijvoorbeeld een burn-out.

Wat naar mijn inziens echt belangrijk is, is dat je op je eigen voorwaarden gaat leven. Dat jij bepaalt wat voor jou belangrijk is en dat je weet waarom. Ik help je om hierachter te komen en te leren keuzes te maken die bij jou passen.

Waar moet ik opletten bij het zoeken van een psycholoog?

Als je jouw persoonlijke verhaal doet wil je natuurlijk dat de hulp die je ontvangt goed is. Je hebt geen zin om overal je verhaal opnieuw te doen, je wilt een goede klik hebben en daarnaast iemand met echte kennis van zijn vakgebied. Ik krijg gelukkig van veel mensen terug dat zij zich erg op hun gemak bij mij voelen, maar om het altijd zelf eerst aan te kunnen voelen bied ik altijd de optie voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Ten tweede is het belangrijk dat jouw psycholoog of coach over voldoende kennis beschikt. Kijk dus altijd naar iemand zijn vooropleiding en de ervaring van anderen. Maak je gebruik van een coach dan is het nog belangrijker om hier alert op te zijn. Er zijn zeker goede coaches, alleen zitten er helaas ook veel zelfbenoemde coaches tussen met niet de juiste kennis.

In het geval van mentale klachten is dit extra zorgelijk, omdat het belangrijk is dat iemand goed weet op welke signalen hij of zij moet letten om erger te voorkomen, weet wanneer er een doorverwijzing plaats moet vinden en vooral technieken gebruikt die daadwerkelijk helpen.

Regelmatig deel ik mijn tips en inzichten in de media

Wat leer je tijdens een traject met een psycholoog

Tijdens een traject leer je vooral goed hoe jij in elkaar zit. Pas als je bewust bent van je eigen gedrag en waarom je je zo gedraagt is verandering mogelijk. Ik geef je handvatten mee waardoor je het ook daadwerkelijk anders kunt gaan doen. Daarnaast zorgt het opkroppen van gedachten en emoties voor verschillende klachten. Je uitspreken zorgt ervoor dat je je weer lichter gaat voelen.

Na een traject:

  • Heb je meer inzicht in je eigen overtuigingen
  • Weet je wat je valkuilen zijn en hoe je hier anders mee om kunt gaan
  • Weet je ook wat je sterke kanten zijn en hoe je deze kunt benutten
  • Heb je meer inzicht in wat voor jou belangrijk is los van de verwachtingen die jouw omgeving of jij jezelf oplegt
  • Heb je ook geregeld in het dagelijks leven geoefend waardoor je jouw opgedane kennis ook kunt toepassen
  • Je begrijpt beter waarom anderen in jouw omgeving zich op een bepaalde manier gedragen. Hierdoor kan je perspectief veranderen.
  • Je kunt beter met problemen omgaan waardoor je mentaal sterker bent
  • Je hebt kunnen praten met iemand die objectief en niet veroordelend is, waardoor het vaak gemakkelijker is om je ware gevoelens te uiten. Dit zorgt er vaak voor dat je beter in je vel komt te zitten.

 

Veel gestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen een online psycholoog en een 'reguliere' psycholoog?

    In principe doet een online psycholoog precies hetzelfde als een reguliere psycholoog. De meeste therapievormen en gesprekstechnieken die psychologen gebruiken werken ook goed online. In de meeste gevallen wordt online therapie ingezet voor individuele hulp, maar ook groepssessies zijn mogelijk. Ik bied zowel online sessies aan als offline. Deze sessies vinden plaats op mijn kantoor in Rotterdam of in de buitenlucht.

  • Wat heb ik nodig wanneer ik hulp van een online psycholoog krijg?

    Het fijne aan online hulp is dat je weinig nodig hebt. Een goede internet verbinding op een telefoon of laptop en je bent klaar om te starten!

    Zelf maak ik gebruik van het programma Zoom. Je kunt de app downloaden op mobiel of laptop, of de toegestuurde link voor het videogesprek openen in je browser.

  • Kan ik zowel gebruik maken van online gesprekken als offline?

    Dat kan zeker! Online en offline kunnen met elkaar gecombineerd worden. De offline gesprekken zullen plaatsvinden in Rotterdam op mijn kantoor.

  • Hoe lang duurt een sessie?

    Een sessie duurt 45 minuten.

  • Hoeveel sessies heb ik nodig?

    Dit stemmen we samen af. Afhankelijk van je klacht geef ik mijn professionele advies. In de meeste gevallen beginnen we met één keer per week en neemt de frequentie gedurende het traject af.

  • Is het mogelijk om na een traject een opfris sessie te krijgen?

    Dit kan zeker. Het kan in sommige gevallen erg onprettig zijn om na een traject abrupt te stoppen, zonder terugkomsessies. Je kunt daarom altijd bij mij een terugkomsessie boeken.

  • Is er tussentijds contact mogelijk?

    Loop je tussendoor ergens tegenaan en moet je nog even wachten op de volgende sessie, dan is het natuurlijk fijn als je je vraag eerder kunt stellen. Je kunt mij daarom ook tussendoor via WhatsApp of e-mail bereiken.

  • Is er een wachttijd?

    Nee, er is geen wachttijd. Doordat er regelmatig trajecten worden afgerond komt er altijd weer ruimte vrij. Je kunt vaak al binnen een week een kennismakingsgesprek inplannen en daarna direct starten.

  • Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

    Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. De hulp die ik bied is voor klachten die geen officiële diagnose hebben. Ook een burn-out is geen officiële diagnose. Indien ik tijdens het kennismakingsgesprek vermoed dat er wel sprake is van een diagnose zal ik dit altijd met je overleggen.

    Redenen om bewust niet te kiezen voor een verwijzing

    In sommige gevallen kiezen mensen er bewust voor om geen gebruik te maken van een verwijzing van de huisarts. De redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld zijn:

    • Je wilt je liever zonder tussenkomst van de huisarts en rechtstreeks bij een psycholoog aanmelden
    • Je klachten vallen niet onder een officiële diagnose, hierdoor wordt de zorg niet vergoed en is een verwijzing onnodig. (lees voor meer uitleg verder onder ‘worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar’)
    • Je wilt niet dat er een diagnose gesteld wordt
    • Je wilt een kort traject doorlopen waardoor je niet boven de kosten van het eigen risico uitkomt (lees voor meer uitleg verder onder ‘worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar’)
    • Je wilt niet dat je gegevens met de zorgverzekeraar worden gedeeld
    • Je wilt de kosten zelf betalen of je werkgever betaalt de kosten
  • Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?

    De zorg die ik bied wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit komt doordat de klachten niet voldoende zijn om van een officiële diagnose te spreken. Voorbeelden als faalangst, perfectionisme, onzekerheid, burn-out zijn allemaal geen officiële diagnoses. Wil je met zekerheid weten of jouw klachten voldoende zijn voor een officiële diagnose. Maak dan altijd een afspraak bij de huisarts.

    Houdt er wel rekening mee dat wanneer je wel een diagnose hebt, je altijd het eigen risico betaalt. Wanneer je alleen een intake bij een instelling doorloopt zit je vaak al aan dit bedrag.

    De voordelen van hulp zonder tussenkomst van de zorgverzekeraar:

    • Het is niet nodig om een diagnose te stellen
    • Je gegevens worden niet gedeeld met de zorgverzekeraar
    • Doordat ik geen contracten heb met de zorgverzekeraar kan ik zorg op maat bieden en zit ik minder aan regels vast. Hierdoor kunnen we de inhoud, de frequentie en het aantal sessies helemaal aanpassen naar jouw wensen
    • Indien je gebruik maakt van een kort traject (5 sessies) ben je minder kwijt dan het minimale eigen risico. Dit betaal je ook bij verzekerde zorg.

     

    Andere mogelijkheden voor een vergoeding:

     

    • Vergoeding door je werkgever is ook een mogelijkheid. Dit kun je met je bedrijfsarts, leidinggevende of HR-afdeling overleggen.
    • Vergoeding door het UWV wanneer je in de ziektewet zit.
  • Is een sessie met een psycholoog altijd zwaar en ongemakkelijk?

    Gelukkig niet! In een sessie vind ik het belangrijk dat wij op gelijke voet staan. Ieder mens heeft zijn struggles en niemand is perfect. Het feit dat jij dit kunt inzien en over zelfreflectie beschikt is in mijn ogen een hele goede eigenschap. Je wilt nieuwe dingen leren en je mentaal fit voelen, daar kun je alleen maar voordeel uit halen.

    Omdat psychologen ook maar gewoon mensen zijn vind ik het niet erg om, wanneer jij er iets aan hebt, over mijn eigen ervaringen te vertellen.

    Naast dat een sessie op momenten natuurlijk serieus is, vind ik het ook belangrijk dat er voldoende luchtige momenten zijn. Lachen hoort er dus ook zeker bij 😉

  • Spit een psycholoog mijn hele jeugd door?

    In films en series zien vaak een heel stereotype beeld van een psycholoog. De cliënt zit of ligt op een bank en daar tegenover zit een psycholoog. De psycholoog graaft eindeloos in het verleden van de psycholoog.

    Gelukkig is dit niet de realiteit. Natuurlijk kan het soms helpend zijn om dieper in te gaan op je jeugd. De meeste overtuigingen vorm je namelijk in je jongere jaren en deze zijn misschien helemaal niet juist. Zodra je daar meer helderheid over hebt is het echter niet nodig om maar eindeloos te blijven graven, daar schiet je in het nu namelijk helemaal niets mee op.

    In mijn werkwijze kan het dus wel aan bod komen maar voert het niet de boventoon. De sessies zijn vooral gericht op jouw leven nu.

Wil je een keer gratis kennismaken?

​​Praten over jouw persoonlijke obstakels doe je graag met iemand waar je je goed bij voelt. Ik wil deze zoektocht zo makkelijk mogelijk voor je maken en bied voor al mijn sessies altijd een vrijblijvend online kennismakingsgesprek aan. Hierbij kunnen we elkaar leren kennen, kun je je vragen stellen en een weloverwogen keuze maken. Blijk ik niet de juiste persoon voor jou te zijn? Geen enkel probleem.

 

foto van Iris van der Steen

Iris van der Steen

hallo@irisvandersteen.nl
06 42 89 97 34